Gdy pierwszy raz obejrzałem serię filmów (wówczas musiałem korzystać z programu "napi-projekt", który umożliwiał dopasowanie polskich napisów do wgranego na dysk filmu), byłem nim zarówno zszokowany, jak i zafascynowany.
Rzeczywiście było czym, film bowiem poruszał kilka kwestii mających bezpośredni wpływ, a rzec by można nawet, że determinujących życie jednostki we współczesnym świecie. to taki "matrix" w wydaniu dokumentalnym.
Dziś wszystkie trzy filmy są dostępne na YT z polskim lektorem.
Właśnie dziś zadałem sobie trud obejrzenia ostatniego z nich "Zeitgeist - świat jutra".
Piękna utopia.
Dlaczego tak sądzę? Ano dlatego, że twórcy filmu, a właściwie występujący w nim naukowcy, twierdzą, że wystarczy jedna dekada, by całkowicie odmienić świat. Wystarczy tylko zlikwidować pieniądze i zacząć zarządzać gospodarką na podstawie ekonomicznego wykorzystania zasobów naturalnych. Idea wspaniała. Jak słuchałem wywodów i oglądałem plany, niemal piałem z zachwytu. Niemal, bo przez cały czas do mojej świadomości dobijał się Orwell ze swoim "Folwarkiem zwierzęcym".
Nie wiem, czy tym wpisem zachęcę Was do obejrzenia filmu (polecam całą serię), czy raczej zniechęcę. Nie będę dywagował, po prostu podpowiem, że warto.
A gdzie film? - zapytacie? A znajdźcie go sobie sami. Przecież podałem tytuł i miejsce, w którym go szukać...
Ja wyskoczę tymczasem na